Интересни факти за марката PUMA

Puma SE, брандирана като Puma, е немска мултинационална корпорация, която проектира и произвежда спортни и ежедневни обувки, облекло и аксесоари.

Това е третият по големина производител на спортни стоки в света, след Nike и Adidas.

През 1924 г. братята Рудолф и Адолф Даслер основават компанията “Gebrüder Dassler Schuhfabrik” (фабрика за обувки на братя Даслер) в родния си град Херцогенаурах, Германия. Без да знаят, те поставят основополагащия камък на световната столица на спортните обувки.

Произвеждайки оригинални маратонки за спортисти, на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., седем златни медала и пет бронзови медала бяха спечелени от участниците, доказвайки на света, че името Dassler е в челните редици на спортното представяне.

Отделяне на PUMA като самостоятелен спортен бранд

След все по-различни възгледи за това как да управляват бизнеса, братята разделят бизнеса през 1948 г. Рудолф се премества от другата страна на река Аурах, за да създаде своя собствена компания. Адолф стартира собствена компания, използвайки име, което създаде, използвайки прякора си – Ади – и първите три букви от фамилното му име – Das – за да създаде Adidas. Рудолф създава нова фирма, която нарича „Ruda“, от „Ru“ в Rudolf и „Da“ в Dassler. Няколко месеца по-късно компанията на Рудолф променя името си на Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler през 1948 г.

Битката между PUMA и ADIDAS

Puma и Adidas влязоха в яростно и ожесточено съперничество след раздялата. Град Херцогенаурах беше разделен по въпроса, което доведе до прозвището „градът на извитите вратове“ – хората поглеждаха надолу, за да видят кои обувки носят непознати.

На летните олимпийски игри през 1952 г. бегачът на 1500 метра Джози Бартел от Люксембург спечели първото олимпийско злато на Puma в Хелзинки, Финландия.

През 1958 г. Puma представи своето лого на търговската марка, безпогрешната лента за формуляра Puma. Почти десет години по-късно Луц Бакс, карикатурист от Нюрнберг, създава логото със скачащата котка. Предложенията на Puma се простираха от обувки до облекло и логото се появяваше по-често в продуктите на Puma.

През 60-те години световно известни спортисти като Пеле и португалската футболна звезда Еузебио печелят събития, а Puma непрекъснато е в светлината на прожекторите. Световноизвестното лого на скачаща котка на Puma – представено на света през 1967 г. – е плод на въображението на карикатурист от Нюрнберг, Луц Бакс. Това лого е променено през 1979 г. на пума, скачаща през ъгъла на думата Puma. Това вече се вижда на всички обувки и облекла на Puma и е знак за качество и превъзходно внимание към детайла.

Възникване на логото на марката „CAT“

Едва през 1968 г. Puma донесе на маратонките прочутото лого „Puma“, известно още като Cat, и същата година се случи противоречиво събитие. Томи Смит, който спечели олимпийското злато на 200 м в Мексико, носеше чифт маратонки Puma. След това той застана бос с пумата до него. По това време съотборникът Джон Карлос и Томи Смит направиха поздрава на Black Power, заради малтретирането на афроамериканците в момента. След това г-н Смит остави своя чифт Puma’s, за да го види целият свят. По-късно и двамата олимпийци бяха отстранени от олимпийските игри.

Puma Suede е лансиран през 1968 г. като алтернатива на оригинални маратонки, за да добавите към зараждащата се улична култура. Силуетът разби нови основи както за индустрията за маратонки, така и за уличното облекло, тъй като повечето маратонки бяха направени от традиционните кожени и платнени силуети.

Световни спортисти предпочитат да се съствезават с оригинални маратонки и дрехи PUMA

70-те, 80-те и 90-те години донесоха много слава на марката Puma, тъй като спортистите, носещи оригинални маратонки Puma, продължиха да печелят успешно своите игри. Puma привлече интереса на света към иновативния маркетинг през 1996 г., когато Линфорд Кристи се появи на пресконференция с контактни лещи с бяла котка Puma, изобразена върху тях.

На сушата на Олимпийските игри в Пекин, атлетът на Puma Юсейн Болт – най-бързият човек в света – поставя световен рекорд на 100 метра за 9,69 секунди и спринтира 200 метра за световен рекорд от 19,30 секунди, побеждавайки рекорда на Майкъл Джонсън от 1996 година с две стотни от секундата. Той печели третия си златен медал, докато Ямайка разбива световния рекорд на щафета 4 х 100 м за 37,10 секунди, сваляйки 0,30 от марката на САЩ, която беше поставена 15 години преди това.

2000-те се фокусираха главно върху разширяващата се линия от продукти, свързани с футбола на Puma. Също така Юсейн Болт беше основно отговорен за това, че Puma беше в светлината на прожекторите през тези години. Puma продължава да си прави име през 2014 г. с пускането на футболните обувки evoPOWER и появата на иновативните си футболни продукти на Световното първенство по футбол в Бразилия.

Към 2022 г. Puma SE наема повече от 13 000 души по целия свят и разпространява продуктите си в повече от 120 страни. Компанията има няколко малки корпоративни офиса по целия свят и четири „международни центъра“: Assembly Row, Somerville, Масачузетс, Хонг Конг; Хо Ши Мин, Виетнам; и глобална централа в Херцогенаурах, Германия.

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status