Какво причинява чувство на Апатия и как да се справим с нея

29.10.2021 Полезно

Състояние на апатия може да се появи в следните случаи:

 1. Случва се чувството на апатия да се появи заедно с депресията, тъй като при това разстройство се нарушава емоционалното състояние. В такъв случай, човек може да изпитва негативни емоции (тъга, меланхолия, вина), или изобщо да не усеща емоции. 
 2. Втората причина е свързана се с мързела. Мързеливият, който не прави нищо, рано или късно ще изпадне в това състояние и тогава ще бъде доста трудно да преодолее тези две неразположения.
 3. Липсата на емоции може да се появи и в резултат на тежки психически сътресения (загуба на близък, домашен любимец, уволнение от работа, побой и т.н.). В този случай това е защитна реакция, която не позволява на човек да страда твърде много от случилото се.
 4. Ако животът на човек е еднообразен, то рано или късно той ще изпадне в апатия. Монотонността на заниманията (особено омразните) не може да бъде източник на щастие, а обратното – води до това състояние. Да се ​​отървем от този вид безразличие не е толкова трудно.
 5. Друга причина е скорошно заболяване. Появява се неемоционално състояние поради изтощение на организма, който е изразходвал много от ресурсите си за възстановяване на здравето.
 6. Понякога е черта на характера на напълно здрав и може да се прояви в определени области от живота му (работа, учене, социална дейност).

За повече интересни статии и съвети, посетете официалния сайт на психолог Силвия Маринова – https://psysense.bg

Как да се справим с апатията

 1. Ако апатията е придружена от депресия, тогава най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с психолог или психотерапевт. В тежък случай лицето ще бъде пренасочено към психиатър.
 2. Ако е породена от мързел –  има изход. Трудовата терапия ще дойде на помощ, само тя може да спаси мързелив човек от скучен живот и пълна липса на емоции. Веднага след като работата (работа и / или хоби, което изисква физически и психически разходи) се появи и стане неразделна част от ежедневните дейности, апатията ще изчезне. Също така, докато човек не се научи на самодисциплина, той може да помоли близките си да му „ударят шамар“, когато забележат, че отново започва да мързелува.
 3. Ако е свързана с психически сътресения, апатията е доста полезна. Тя предпазва от страдание и помага да преживеете емоционално трудни времена. Но ако това състояние продължава дълго време, това вече е повод за размисъл. Съществува риск за депресия и това е повод да се консултирате със специалист.
 4. Какво да направите, ако това състояние идва от рутина – всичко е много просто. В живота трябва да се появят нови завладяващи дейности, които носят много положителни емоции, цели, след постигането на които човек ще почувства, че е способен на повече (потенциалът ще бъде разкрит), ако работата ви е монотонна и ви отнема цялото време, това е причина да се замислите.
 5. След заболяване, човешкото тяло се възстановява поне две седмици. В това време, както и по време на заболяването, е необходима почивка. Апатията в повечето случаи отстъпва сама, с възстановяване на силите.

Как да различим апатия от депресия

Депресията е насочена директно към негативни емоции, негативен поглед към всичко случващо се и самоунищожителни мисли. Също така, с това психично разстройство, самочувствието е силно намалено, докато човекът, страдащ от апатия, е напълно безразличен към случващото се, той не може да почувства радост или тъга, самочувствието не намалява.

Трябва да се отбележи, че когато този термин е въведен за първи път от древните философи, той няма отрицателен смисъл. Смятало се е, че такова състояние може да бъде постигнато само от мъдреци, които се отказват от всичко светско и са разбрали истинския смисъл на живота.

Понастоящем апатията, подобно на депресията, е много често срещано заболяване. Хора от всички възрасти могат да бъдат обект на временно безразличие, основното е да разпознаят и разберат причината навреме.

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status