Класификация на маркови маратонки по видове и производители

Маркови маратонки отдавна се носят извън спортни игрища,. Те се превърнаха в незаменим елемент от ежедневния външен вид, тъй като комфортът и практичността никога не излизат от стил. Производителите се опитват да разнообразят моделните си гами, така че всяка година се произвеждат все повече нови видове маркови маратонки, подобряват се дизайните, се разработват модификации. Този сорт е безспорно предимство за потребителя – всеки може да избере удобна двойка за себе си за всяко облекло и за всякакви цели.

Маратонките са модели спортни обувки, които се носят за дейности на открито, за спорт и ежедневие. По правило те са оборудвани с връзки, имат високи външни подметки, които добре фиксират стъпалото и му придават комфорт. Смята се, че историята им на поява датира от края на 18 век.

Потомците на познатите маркови маратонки бяха платнени обувки с гумени подметки. Това беше груба, но достъпна обувка, съобразена с обикновена последна, без разлика между ляво и дясно. През 30-те години на XX век Адидас е създаден в Германия, под етикета, на който е пусната първата линия обувки за бегачи. А през 40-те години във Франция започва производството на спортни маратонки за различни спортове.

Много години по-късно тези продукти не излизат от мода и продължават да са с голямо търсене сред потребителите. Основните им предимства са очевидни:

Универсалност

Задължителна обувка за всички възрасти, независимо дали на детската площадка или на тротоара, на поход или на бляскаво парти.

Удобство

За производството на модерни маратонки се използват висококачествени хигроскопични материали, лек еластичен полирезин, антиалергенни силикони. Формата на стелката има завой, препоръчан от ортопеди, а пристъпът на подметката осигурява правилното положение на стъпалото и коригира походката.

Стилен външен вид

Производителите на спортни обувки са в крак с времето, пускайки модели в съответствие с най-новите тенденции. Лаконични маратонки, многоцветни ботуши, елегантни тениски – сега можете да изберете стилен чифт за всяко облекло.

Класификация на маркови маратонки

С развитието на обувната промишленост, продължават да се появяват нови нестандартни възможности за дизайн на спортни обувки и технологии – амортизация на удара, супинация. Някои видове маратонки обаче остават непроменени, те могат лесно да бъдат класифицирани според няколко характеристики. На първо място, те се различават по височината на bootleg. На второ място, те могат да бъдат или завързани или оборудвани с други крепежни елементи: еластични ленти, велкро. В допълнение, моделите се различават по предназначение. Някои от тях са предназначени изключително за спорт, други за ежедневно носене, а трети трети за дейности на открито и туризъм. Техният дизайн, както и някои модификации, пряко зависи от това.

Съществуват различни категории маратонки, типът на които се класифицира според местоположението на горната част спрямо глезена на стъпалото: Тази класификация на маратонки бе въведена от Брус Килгоре, един от дизайнерите на Nike. Той взе за основа доказаната трекинг обувка и измисли цялата линия баскетболни обувки Nike Air Force 1 в три варианта – ниска, средна и висока (над глезена). Последният стана най-популярен.

Класификация по предназначение на маратонките

Производителите произвеждат различни видове маркови маратонки по предназначение. По правило линиите на спортните и битовите обувки са ясно разграничени. Като начало, помислете за най-популярните видове спортни обувки:

За игра на футбол

Тези маратонки се наричат ​​ботуши, а основната им характеристика са шиповете на подметката. В зависимост от вида на родословието, има модели ID – futsal, HG – за твърд естествен газон, TF – за игра на земята, сняг и чакъл, SG – за мек или влажен газон, FG – за синтетичен терен.

За игра на баскетбол

Най-удобните обувки за баскетболистите са тези с високи върхове, въпреки че ниските модели често се срещат в линията на съответните маратонки.

За тенисисти

Тениските трябва да са леки, но с подсилени странични стени, протектор за херинга за добра сцепление и маневреност и подобрена възглавничка.

За работа

Трекинг обувките са най-леките от всички тях. Те имат гъвкав пръст, здрав брояч на петата и отлично усвояване на удара. Те напълно повтарят формата на стъпалото, винаги направени с нисък ботуш (под глезена).

За фитнес

За аеробика най-често се произвеждат ниски маратонки с тънка гъвкава подметка и малка протектор за елха.

За волейбол

За този спорт е важна маневреността на играча, така че обувките трябва да са достатъчно леки, в същото време с добра възглавница, за да се избегнат навяхвания и други наранявания.

За скейтбордисти

Тези маратонки носят следните имена – скейтър, обувки за скейт или „маратонки“. Това са средни до високи модели обувки, които добре прилягат към глезена, а също така имат напълно плоска гумена подметка с плитка протектор за перфектно сцепление.

Класификация на маркови маратонки по производители

Nikе

С течение на годините марката стана известна като истински новатор за обувки. Основните постижения бяха шокопоглъщащите технологии, които позволиха на спортистите да намалят натоварванията до минимум при бягане и други физически активности. В допълнение, именно тези маркови маратонки първо се сдобиха с прозрачен прозорец на подметката, през който се виждаше подплатената подплата. Това не беше реквизит, не просто оригинален декоративен елемент, а показател, че обувката наистина има въздушна възглавница.

Adidas

През цялата си история тази марка успя да стане известна и с множество иновации в индустрията на обувките. Най-често разработките бяха насочени към създаването на принципно нови материали за продукта, което направи възможно постигането на отлична пропускливост на въздух, удароустойчивост, износоустойчивост, защита от ултравиолетово лъчение и пълна водоустойчивост.

Reebok

Този производител най-често възприема иновациите на водещите компании в областта на спортните обувки и екипировка, но все пак заема водеща позиция в своята ниша. Личното му развитие, което завладя целия свят, беше първата маратонка за аеробика за жени. Лекият им, гъвкав дизайн направи пръскане.

Puma

От началото на своето съществуване компанията има различно име и се специализира главно в производството на обувки за бегачи. С течение на времето тя се издигна до славата като една от най-добрите марки футболни обувки, а също така завладява света с изобретяването на технологията Trinomic cushioning, която по-късно се превръща в основата на системата Cell.

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status