С какви случаи се занимават адвокатите по наказателно право

19.01.2023 Полезно

Наказателното право често бива описвано от страничните наблюдатели като една от най-стресиращите области на правото, а работещите в тази сфера действително са подложени на извънредно високи нива на напрежение и стрес.

Много често, самите юристи, които се посвещават на подобни дела, не рядко изживяват нива на стрес, твърде сходни с онези, които чувстват и самите страни в подобни дела.

Какви видове наказателни дела съществуват

В наказателното право съществуват четири основни типа дела, като всеки един от тях касае различни области на наказателното право. Ако трябва да ги обобщим, те изглеждат по следния начин:

1. Дела, свързани с престъпления срещу личността

Този тип наказателни дела разглеждат широк спектър от престъпления с по-тежък характер, касаещи се за убийства, за нападения, побоища, за различни форми на домашно насилие, грабежи, както и различни видове сексуални престъпления.

Този тип дела са считани за едни от най-сложните, като в тях много често се налагат и най-строгите наказания, предвидени от закона. Ако търсите юрист, който да има опит в този тип дела, можете да посетите AdvokatSofia.bg – адвокат по наказателни дела.

2. Дела, касаещи различни форми на финансови престъпления

Финансовите престъпления могат да варират по тежест в изключително широки граници, като съответно и наказанията за този тип престъпления също могат сериозно да варират.

В най-масовия случай, тези дела се касаят за престъпления, свързани неплащане и укриване на данъци в по-големи размери, извършване на рекет, както и различни видове измами, свързани с ценни книжа.

3. Дела, касаещи ненасилствени престъпления

Към този тип съдебни дела попада разглеждането на престъпленията, които са много сериозни и имат ненасилствен характер. Те най-често са свързани с наркотици, с шофиране в нетрезво състояние, шофиране след употреба на наркотици, притежание на оръжия и трафик на наркотици.

4. Дела, касаещи престъпления срещу собствеността

Делата, касаещи престъпленията срещу собствеността са едни от най-разпространените и съставляват голям дял от всички наказателни дела, които се разглеждат в съда на всеки един по-голям български град, включително и столицата.

Тук попадат един изключително широк спектър от престъпления, сред които най-чести са свързаните с кражби и с влизане с взлом, с присвояване, предявяването на фалшиви претенции, както и всички форми на дребните кражби и джебчийство.

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status