Видове шнекови транспортьори

03.12.2021 Полезно

Днес шнековите транспортьори намират широко приложение в различни производствени предприятия и заводи. За да отговорят на разнообразните индустриални нужди, производителите на шнекови транспортьори предлагат разнообразие от видове. В тази статия ще обърнем повече внимание на отделните видове шнекове и техните специфични особености. Вижте кои са те:

Хоризонтални шнекови транспортьори

Хоризонталните винтови транспортьори са най-широко използвания тип шнекови транспортьори. Използва се за пренасяне на материали в насипно състояние от една част на процеса в друга. Хоризонталните шнекови транспортьори се предлагат в широка гама от размери, дължини, конфигурации и материали за изработка.

Шнековете за насипни товари са проектирани да транспортират насипни материали при 15, 30 или 45 процента натоварване в коритото, в зависимост от характеристиките на материала на конкретния насипен материал. Като основно правило,

зареждане с корито от 45 процента може да се използва за леки, свободно течащи и неабразивни насипни материали. Натоварвания на корито от 15 и 30 процента обикновено се използват за по-плътни, бавни и по-абразивни насипни материали.

Входът на шнеков конвейер винаги се управлява от друго устройство като:

• Винтов транспортьор

• Винтово подаващо устройство

• Лентов конвейер

• Въртящ се въздушен шлюз

• Обемно или гравиметрично подаващо устройство

Наклонени винтови транспортьори

Наклонените винтови транспортьори обикновено работят от малко над хоризонталното положение до 45 градуса от хоризонтално положение. Над 45 градуса наклонен шнеков конвейер се счита за вертикален винтов транспортьор. С увеличаване на степента на наклон ефективността на транспортиране намалява и изискванията за конски сили се увеличават поради ефектите на гравитацията и насипния материал се връща обратно.

Ефективността на транспортиране се влияе от ъгъла на наклон, характеристиките на конкретния насипен материал, вида на корито за шнеков конвейер и стъпка на шнека.  Препоръчва се  проектиране на шнекови транспортьори с помощта на възможно най-ниската степен на наклон за максимална ефективност.

Загубата на ефективност на транспортиране е минимална при наклони до 10 градуса. За повечето е достатъчен шнеков конвейер с U-образно корито и винт с пълен ход приложения. Загубата на ефективност може да бъде преодоляна чрез увеличаване на скоростта на винтовия конвейер, увеличаване на диаметъра на шнековия конвейер или намаляване на стъпката на шнека.

Безвалови винтови транспортьори

Насипните материали, изхвърлени от центрофуги, филтър преси или миксери, могат лесно да бъдат транспортирани с помощта на винтов конвейер без вал . Безвалов дизайн осигурява незапушване на транспортна повърхност, която позволява на трудни за транспортиране материали да станат лесни за пренасяне. Това е и идеалното решение за работа с насипни материали с високо съдържание на влага.

Предимства на безваловите винтови транспортьори

• Идеален за работа с лепкави и бавни за пренасяне насипни материали

• Подобрена ефективност на транспортиране в сравнение с други видове конвейери

• Позволява по-голяма гъвкавост за разположението на инсталацията поради наличните конфигурации

• Вътрешните лагери са елиминирани

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status