Защо да проверявате гумите на автомобила

Налягането в гумите на вашия автомобил е от съществено значение за пълно безопасно шофиране. Гумата трябва да се напълни под правилното налягане, в противен случай рисковете за шофьорите стават много високи. Нека разберем всичко, което трябва да знаем по темата.

Как правилно да измерите налягането в гумите на автомобил и какви са предимствата да поддържате гумата под налягане? Всяка гума е различна от другите и има своя собствена барометрична стойност, която трябва да бъде изпълнена за удовлетворяващо шофиране и поддръжка на автомобила, което избягва загубата на пари. Ние се грижим за детайлите и нашата кола ще издържи по-дълго!

Защо да проверявате налягането в гумите?

Сред предимствата на проверката с редовно налягане в гумите на вашия автомобил е преди всичко икономическият фактор. Гумите всъщност са склонни да се износват по-лесно, както ако налягането е твърде високо, така и ако е твърде ниско. Спестяването на разходи не е единственото предимство на постоянната проверка на налягането в гумите на автомобила. Сред докладваните са:

  • по-голям контрол върху поведението на пътя и следователно безопасността на шофьора и всяко преминаване;
  • гаранцията за издръжливостта на гумата: правилното налягане позволява гумата да не износва своите компоненти като протектора, например;
  • намаляване на разхода на гориво: гума с добро налягане има по-добро поведение на пътя и предпазва автомобила от претоварване.
  • Гумата под налягане също намалява триенето на асфалта върху гумата по време на шофиране, което ѝ позволява да издържи по-дълго със значително спестяване на пари.

Какво е правилното налягане в гумите?

Какво трябва да знаете за налягането на гумите, за да се чувствате комфортно и винаги да имате колата на върха на цените? Правилното налягане за нашите гуми гарантира безопасно шофиране. Проверявайте налягането в гумите на вашия автомобил веднъж месечно, когато гумата е студена. Дори преди повече или по-малко дълго пътуване, проверката на налягането в гумите е максимална: спуканата гума в града е опасна, но на магистралата може да се превърне в голям проблем.

Обикновено правилната стойност на налягането е посочена в ръководството за употреба и поддръжка на автомобила, отстрани на гумата или отстрани на вратата. Стойността, която трябва да търсите, се нарича максимално допустима стойност на налягането и се променя за всяка гума. Ако не можете да извлечете тази информация, просто се свържете с вашия доверен техник.

Обикновено правилното налягане е около 2 бара (бар: мерна единица) за предните колела и пада до около 1,8 за задните. Важно е да знаете, че това е само насока, правилната може да бъде предоставена само от производителя на гумите, монтирани на автомобила.

Какво може да се случи, ако налягането в гумите на автомобила не е правилно?

Ако налягането в гумата е ниско, тогава има риск гумата внезапно да експлодира.

Друга опасност е, че плаващото колело пречи на водача да шофира правилно, защото прави волана сложен. Когато гумата не е под налягане, съпротивлението на протектора срещу асфалта се увеличава и следователно всичко, от спиране до въртене на волана, е по-уморително. Последствията са увеличаване на пространството, необходимо за спиране (особено при мокри условия) и риск от загуба на пълен контрол над автомобила в случай на аквапланинг.

Когато налягането в гумите на автомобила е твърде ниско, теглото на автомобила тежи повече върху джантата и върху ръба на протектора на колелото, като поглъща и двете.

Шофирането с прекалено напомпани гуми става сложно, защото:

  • сцеплението на гумата с асфалта се губи и следователно става опасно за управление и има голям риск от загуба на контрол над автомобила;
  • гумите могат да бъдат непоправимо повредени (както и частите на автомобила) и ще се наложи тяхната смяна с големи икономически разходи. Основната опасност се отнася до протектора и факта, че по време на разстоянието гумата и джантата неизбежно ще се деформират.

Винаги се доверявайте на проверени доставчици и следете стъпките за проверка на гумите преди всяко пътуване.

Само регистриран потребител може да оставя коментар. Влез or Регистрирай се
DMCA.com Protection Status